Intressant fakta: Genie (Wild Child)I Los Angeles den 4 november år 1970 hittade myndigheterna en tretton årig flicka som varit inlåst i ett rum det mesta av sitt liv. Hon hade varit under konstant kontroll av sina föräldrar som höll henne inlåst med en pottstol och en säng, och tvingades att sitta själv dag och natt i mer än 10 år. Hon lärde sig aldrig att prata och lärde sig knappt att gå. När man hittade henne gick hon väldigt konstigt med händerna upp framför sig som ett djur, gick fortfarande i blöja och gav ifrån sig ljud som bara bebisar gör. Hon spottade, sniffade och klöste hela tiden, och hade aldrig lärt sig att kommunicera då hon alltid blivit straffad för det.

Läkare och forskare blev förvånade över hur snäll och omtänksam hon var, och de bevisade att en varm och kärleksfull miljö kan kompensera för ett brutalt förflutet. Man trodde att flickan, som man sedan kallade Genie, var mentalt efterbliven. Hennes pappa hade själv bestämt det när hon var liten och låste därför in henne och höll henne borta från civilisationen. När forskare undersökte hennes hjärnvågor kom de fram till samma sak, men vet inte om det var på grund av misshandel när hon var liten eller om hon föddes med det. Genie var hennes föräldrars fjärde barn, och inte den enda som blivit utsatt för misshandel. Även hennes mamma blev styrd av pappan som förbjöd all kommunicering runt Genie. Ingen fick prata med eller i närheten av henne, och om hon själv gav ifrån sig något ljud slog pappan henne med en pinne. Han brukade också skälla och morra som en hund åt henne. Deras andra barn var en flicka som dog när hon bara var två månader gammal efter att pappan hade lämnat henne i en byrålåda i garaget då han tröttnat på hennes skrik. En annan bebis dog av okänd anledning kort efter födseln, och en annan sex år äldre bror till Genie som även han blev misshandlad av fadern, men överlevde till vuxen ålder.

Under flera år försökte man lära henne att prata och kommunicera. Hon lärde sig många ord men hade svårt för att få ihop hela meningar, så man lärde henne också teckenspråk. Fem år efter att man hittat Genie fick hennes mamma tillbaks vårdnaden om henne och stämde alla forskare och läkare för testerna de gjort på henne, men efter ett tag tyckte hon att det var för svårt för att ta hand om Genie vilket resulterade i många olika fosterhem under åren. I ett hem hade hon blivit straffad för att ha spytt, vilket gjorde att hon var rädd för att öppna munnen och kunde därför ännu en gång inte prata, utan använde sitt teckenspråk.

Idag bor Genie i ett hemligt och skyddat vuxenhem i Kalifornien.

 Kommentarer
Postat av: Bea

ÅH typ det sorgligaste jag läst, fy fan stackars tjej!

2014-07-25 @ 11:41:41
Postat av: Abra

Har du sett filmen om henne? Mockingbird dont sing eller vad den heter..

2014-07-25 @ 15:33:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0